Halomsorjan.hu

 

Körtvélyesiek a levéltárakban

XVI–XIX. század

 

1733. IX. 9. Nagykálló

János első nemességvizsgálata

 

Az bejegyzés a SzSzBM-i Levéltárban

Az bejegyzés első része a HBM-i Levéltárban

Az bejegyzés második része a HBM-i Levéltárban

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár  IV.  A 1.  F 39.   N 293.
Hajdú–Bihar Megyei Levéltár

1733. IX. 9. Nagykálló

11mo Joannes Kőtvelessy absens medio Joannis Tőrők provocat semet ad benignum privilegium Leopoldinum et quod tempore Imperationis genitor ejusdem Martinus Kőrtvélessy in possessione Főldes residerit, testibus sub B extra emaliter specificatis docet, et quidcum signanter 7o 8vo 28vo authenticatis qui quid testes de stricts nobilatione ejusdem Joan. Körtvélessy nihil scire fassi sunt. Quare ejusdem e considerationis Joannes etiam Körtvélessy fuit Joannes Pasztor.

1733. IX. 9. Nagykálló

11. Kőtvelessy János távollétében Török János hivatkozott a lipóti kiváltságlevélre, melyet ama császár idejében atyja, Kőrtvélessy Márton kapott, aki akkor Földes nevű birtokon lakott, miként azt a B jelű iratban a tanúk vallják, a 7., 8., 28. hites tanú viszont ama Körtvélessy János nemességéről semmit sem tudnak. Ők úgy gondolják, hogy eme Körtvélessy János Pasztor Jánossal volt azonos.

Lipót kiváltságleveléből:„az említett lakosokat a mi elődeink, Magyarország néhai dicső emlékezetű királyai, ugyanarra a szabadságra és kiváltságra emelték és helyezték, amelyekkel Magyarországunk említett kétségtelen nemesei éltek és bírtak, élnek és bírnak a jelenben is”. Később az udvari kancellária is elfogadta a vármegye érvelését, hogy a kiváltságlevelet azoknak adták akik egyéb módon is tudták bizonyítani nemességüket ezért mindenkinek egyénileg is bizonyítani kellett.

 

 Az iratokban egyenes vonalakkal jelöltem ki a Jánosra vonatkozó részt a neveket pedig aláhúztam. Nagyítással jobban látszanak.

Ez a bejegyzés megvan a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a Hajdú-Bihar megyei levéltárban is.

 

 

 

 

Az bejegyzés a SzSzBM-i Levéltárban

 

 

 

 

 

Az bejegyzés első része a HBM-i Levéltárban

 

 

 

 

 

 

Az bejegyzés második része a HBM-i Levéltárban